BlogiDigiosaajatMarkkinointi

Suomalaiset digiosaajat ovat maailman huippuluokkaa!

Suomalaiset digiosaajat ovat maailman huippuluokkaa!
SEO

Suomessa on paljon digiosaajia ja heitä on ollut täällä jo kauan. He ovat ammattitaitoisia ja osaavat hommansa. Suomalaiset digiosaajat ovat maailmallakin haluttuja työntekijöitä. Oli sitten kyse yksinkertaisesta Office365-paketin käyttöönotosta tai monimutkaisesta koodausprojektista, Suomesta löytyy varmasti tietotaitoa asian suorittamisseen! Moni heistä lähteekin kokeilemaan työskentelyä ulkomailla. Usein he lähtevät uusien kokemusten takia, mutta myös paremman palkan toivossa. Suomessakin alkaa olla jo lähes digiosaajista, vaikka heitä on paljon. Ala on niin laajakäsitteinen ja siihen tarvitaan tällä hetkellä paljon työntekijöitä. Suuri osa yrityksistä on sellaisia että ne tarvitsevat digiosaamista ainakin jossain vaiheessa. Maailmassa on niin paljon nykyään asioita, joihin tarvitsee digiosaamista ja digiosaajien työpanostusta.

Mitä digiosaajat tekevät?

Digiosaajan työ voi olla aika montaa asiaa. Se voi olla pelkkää markkinointia esimerkiksi sosiaalisen median kanavilla. Se voi myös olla sisällöntuotantoa nettiin tai osaamista netin perustekniikoista. Digiosaajien työkuva on siis todella monimuotoista. Kaikkien ei tietysti tarvitse osata kaikkea, joten on tärkeää että Suomesta löytyy monenlaisia digiosaajia. Heille pitäisi olla hyviä koulutusmahdollisuuksia, jotta Suomessa pysyttäisiin ajan tasalla digiosaamisessa.

Miten digiosaajia syntyy?

Digiosaaminen on ala, jossa voi myös opiskella itse. On voinut hankkia itselle jo alaan liittyvän työn tain jonkin muun työn johon tarvitaan välillä myös digiosaamista. Myös yritysten kannattaisi miettiä voisivatko he itse kouluttaa omia työntekijöitään digiosaajiksi. Kun työntekijä tuntee yrityksen toimintatavat ja mahdolliset tuotteet, niin hän voisi onnistua paremmin digiosajana kuin joku joka ei tunne yritystä.

Sosiaalinen media

Digiosaajia myös koulutetaan alalle. Esimerkiksi moni koulutuksia järjestävä taho kouluttaa esimerkiksi työttömiä alalle. Heidät voidaan jo koulutuksen aikana sijoittaa eri yrityksiin harjoittelemaan digiosaajan työtä.

Millä aloilla tarvitsee digiosaamista myös oman työn ohessa?

Digiosaajan työ ei ole aina pelkästään sitä. Lähes kaikilla aloilla tarvitsee digiosaamista ainakin silloin tällöin. Opettajakaan ei voi harjoittaa työtään, jos ei osaa käyttää tietokonetta ja internettiin liittyviä asioita. Nykyään ei enää kirjoiteta reissuvihkoja vaan opettaja kirjoittaa vanhemmille viestejä esimerkiksi Wilma -oppimisympäristön kautta. Wilma on oppilaitosten hallinto-ohjelma, jonka kautta opettaja voi hoitaa monia muitakin asioita. Pitää siis olla jonkin verran digiosaamista. Myös kokeet tehdään nykyään tietokoneilla mahdollista tulostamista ennen. Niihin voi olla jokin pohja, johon pitää osata liittää kysymyksiä. Opettajan työ on siis oppituntien ulkopuolella paljonkin sellaista, jossa pitää käyttää digiosaamista.

Digiosaamista tarvitaan siis yllättävän paljon ja yllättävissäkin ammateissa. Jopa ilmastointikanavien säätötyössä tarvitaan tietokonetta ja erilaisia säätö-ohjelmia. Hälytysjärjestelmät ovat nykyään niin kehittyneitä, että niitäkin ohjataan nettiohjelmien välityksellä. Siksi sekä niiden asentajan, että loppukäyttäjällä pitää olla jonkin verran digiosaamista.

Miten Suomi pysyy ajan tasalla digiosaamisessa?

Se että Suomessa ei jäädä jälkeen digiosaamisessa vaatii paljon työtä. Uusilta opettajilta pitää vaatia jo koulutuksen kautta digiosaamista ja vanhoja pitää kouluttaa, jotta he pysyvät ajan tasalla. Myös monella muulla alalla on tärkeää, että työntekijöitä koulutetaan aina päivän tasalle nykypäivän tekniikoista. Ei siis riitä, että koulutetaan digiosaajia, vaan sitä pitää opettaa myös muiden alojen työntekijöille. Ainakin jos niitä tarvitaan alalla.

Myös itse digialaa opettavien tahojen pitää muistaa päivittää opetustaan. On turha opettaa jotain vanhaksi mennyttä tekniikkaa. Opetussuunnitelmia pitää muutella ajan mukaan. Digiala on sellainen joka muuttuu ja kehittyy yllättävän nopeasti. Ei riitä että muutaman vuoden välein selvitellään mikä on muuttunut. Olisi hyvä että oppilaitoksissa olisi joku joka selvittelisi koko ajan olisiko muutokselle tarvetta. Tällä tavalla saadaan pidettyä suomalaisten digiosaaminen maailman huippuluokan tasoisena. Vaikka se olisi sitä nyt, niin se ei ole sitä välttämättä enää huomenna.

Categories:
Blogi Digiosaajat Markkinointi
You Might Also Like